برخي از آداب سفر

ساخت وبلاگ

حجاج عزيز قبل از حج بايستي با اهداف سفر و وظايف خويش آشنا شده ،بامعرفت به زيارت خانه خدا و مرقد مطهر رسول خدا «ص» و ائمه معصومين بقيع «ع» مشرف شوند.

لذا باید از اخلاق و آداب - سفر حج كه برگرفته از آموزه‌هاي پيشوايان ديني ماست بهره مند گردند.

بعضي از آداب - سفر

1ـ تعيين هدف

اگر حاجي با هدف خداجويي، تحول روحي و اخلاقي و پالايش جان خود در اين راه مقدس گام بردارد اعمال و رفتارش نيز با اين اهداف والا منطبق مي‌سازد و در نتيجه از لحظات سفر بهره‌مي‌گيرد.

2ـ استغفار

حاجي بايد روح را از تيرگي‌ها پاك گرداند تا زمينه را براي راهيابي به محضر حق و حريم عشق فراهم سازد، روا نيست انسان با آلودگي به محضر حق وارد گردد. لازم است حاجي خانه دل را از گناه پاك نمايد، سپس به سوي كوي دوست رهسپار شود.

3ـ اخلاص در نيت

اخلاص شرط اصلي هر عبادتي است. پس بر سالك اين طريق است كه دل به غير خدا نبندد و در انجام اعمال جز قرب حق تعالي را نخواهد و در نظر نگيرد.

4ـ تأمين توشة حلال

حاجي بايد قبل از سفر داراي خود را تزكيه و تنزيه كند. حقوق شرع و مردم را بپردازد وگرنه در ميقات پذيرفته نمي‌شود و در حريم كبريايي حق ورود نخواهد يافت گرچه در ظاهر جسم وي در حال گردش باشد.

5ـ خداحافظي و حلاليت طلبي

شايسته است حاجي خبر سفرش به اطلاع آشنايان برساند. يكي از بركات اين عمل رفع تيرگي‌ها و كدورت‌ها است. به مردم بگويد من راهي سفر هستم و نمي‌خواهم با قلب آلوده به كينه و رنجش در محضر الهي حضور يابم. من براي شما در اين سفر دعا مي‌كنم شما نيز مرا حلال كنيد.

6ـ آگاهي كامل

حاجي سعي كند معلومات لازم را كسب نمايد و دانستنيهاي ضروري سفر را فرا گيرد و با شناخت وارد سفر شود. اطلاعات مورد نياز حاجي در زمينه‌هاي فلسفه و اسرار حج، مناسك و احكام، تاريخ، اماكن، اخلاق سفر، معاشرت، سيره پيامبر (ص)، عقايد شيعه، مفهوم زيارت، مذاهب اسلامي، زبان عربي، مسائل بهداشتي، مقررات عربستان و ... مي‌باشد.

7ـ احكام و مناسك

فراگيري مناسك حج از اهميت ويژه‌اي برخوردار است زيرا صحت عمل حج يكي از شروط قبولي آن است البته فراگيري مناسك حج نبايد موجب دلهره و اضطراب حاجي شود.

8ـ تأمين مخارج خانواده

سفر حج نبايد به گونه‌اي باشد كه پس از آن خانواده‌ها دچار مشكلات شديد شوند فرد مستطيع پس از مراجع گرفتار فقر و تهي‌دستي نمي‌شود.

9ـ انتخاب مدير

فردي را با اخلاق، مدبر و با حوصله و پركار براي مديريت كارها در طول سفر برگزيند. اين فرد بايد خود را خدمتگزار مردم بداند و با تمام وجود درخدمت زائران باشد.

10ـ انتخاب همراه

 پيشوايان ديني، مردم را از تنها سفر كردن منع و آنان را به مسافرت جمعي ترغيب نموده‌اند.

11ـ همراهان شايسته و يكدست

انتخاب همسفران هم‌شأن يكي ديگر از آداب سفر است.

12ـ تشويق به خوبي‌ها

در روايات توصيه شده تادوستاني را براي خود برگزينند كه آنان را در انجام كارهاي اخروي يار و ياور باشند.

13ـ وصيت

سفر هميشه توأم با خطر است. هيچ كس از آينده خبر ندارد. از اين رو تنظيم وصيت‌نامه كاملاً مطلوب است و در سفر حج مطلوب‌تر و لازم‌تر است.

14ـ غسل

 حاجي با غسل قبل از سفر، جسم خود را و با دعا و توبه جانش را شستشو مي‌دهد تا هنگام حضوردر خانه خدا، از هر آلودگي پاك و پيراسته شود.

15ـ صدقه

مستحب است هنگام حركت، صدقه بدهد و با نيكي به مردم، سفر را آغاز كند. يكي از منافع صدقه جلوگيري از بد مردن است. گيرندة اصلي صدقه، خداست و در واقع صدقه‌دهنده با خدا معامله كرده است و چند برابر در دنيا و آخرت پاداش مي‌گيرد.

16ـ آغاز سفر با نماز

 بايد قبل از سفر، خود را براي اين ميهماني مهم آماده كند. لذا مستحب است سفر را با نماز كه ياد خداست، آغاز نمايد.

17ـ دعا هنگام خروج

رسول خدا (ص) هر زمان كه در مسيري بالا مي‌رفت «الله اكبر» و آن گاه كه فرود مي‌آمد «سبحان الله» مي‌گفت. ادعيه سفر به مناسبت‌هاي مختلف فراوان است كه بايد علاقه‌مندان به كتب مربوطه مراجعه كنند.

تحلیلی بر مناسک حج ( بخش چهارم ) نوشته استاد شریعتی...
ما را در سایت تحلیلی بر مناسک حج ( بخش چهارم ) نوشته استاد شریعتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : haj19081 بازدید : 194 تاريخ : چهارشنبه 28 فروردين 1398 ساعت: 2:07